portrætmaleri af mads peder nordbo

Denne video handler om et portrætmaleri. Modellen er krimiforfatteren Mads Peder Nordbo, og videoklippet viser de forskellige faser, som maleriet gennemgik. På mange måder var det et sjovt samarbejde vi fik, fordi Mads tilbød rigelig kunstnerisk frihed og havde nogle forslag. For eksempel er baggrunden i maleriet en forfalden bygning i Grønland som havde været brugt som gerningssted i hans ‘artic noir’ roman “Pigen uden hud”.

Mads sad eller rettere stod ved to lejligheder. I begyndelsen og i slutspurten. I perioden imellem stolede jeg ganske stærkt på min egen fotografier som detaljeskitser. Fotografier er gode referencer at bruge og specielt til detaljearbejde, og jeg vil ikke lade som om, jeg er en af de ‘rigtige kunstnere’ som ikke anvender fotografi når jeg maler. Men jeg foretrækker ikke at bruge dem alene til portrætter af nogen bestemt. Hele ideen med portrætter er at fange personens karakter og essens. Når du møder personen i det virkelige liv, hjælper dig med at fokusere på portrættets vigtige aspekter, og fotografier fanger hverken personens tre dimensioner eller de nøjagtige farver helt.

I dette maleri har jeg brugt en traditionel flamsk tilgang til portrættet med løs brun undermaling, et mere defineret grågrønt (dødt) lag og derefter farve, skygger og højlys i fuld farve efterfulgt af lasering.

Du kan se og zoome på det egentlige portræt her.

Der er et andet portræt af Mads Peder Nordbo, og det begyndte som en løs farveskitse eller undersøgelse, mens man malede overstående portræt.

Portrætmaleri af Mads Peder Nordbo