mythos serien

Mythos behandler de mange vidunderlige måder, hvorpå myter danner fortællinger. Mytologier bruger dristige billeder og symboler, der gør dem mindeværdige. Der er næsten altid noget karakterudvikling, og det giver alt sammen genklang hos os. Lige præcis myter er så vilde at de bliver ved med både at pirre og udvikle vores fantasi.

Som en række malerier smelter min Mythos serie den ofte ufine genre af historiemaleri sammen med nutidig figuration.

Historiemaleri er et kunsthistorisk begreb for en genre indenfor malerkunsten. Den viser historiske hændelser, bibelske og mytologiske scener, samt fortællinger fra antikkens litteratur og den gik fra at være det ypperste en kunstner kunne beskæftige sig med, til at blive og forblive ulækker i den etablerede kunstverden lige siden impressionisternes opgør med ‘akademikunst’ og salonudstillinger. Opgøret er nemt at forstå for den gang var der en slags hierarki. Historiemaleriet var øverst, portrætter næste, så fortællende figurativ kunst, landskaber, stilleben; og hest og hunde kunst.

På denne side kan du se malerier fra denne serie og nogle signerede grafiske værker.

Mange malere har hentet inspiration fra græske, romerske, slaviske og nordiske mytologier. Selv Muchas serien Slav Epic kunne uden tvivl falde ind i den kategori. Interessant nok fik det hele et virkelig dårligt ry, efter at kunsthistorikere stod på side med impressionisterne mod fransk akademisk kunst.

Men jeg er ikke en del af den dogma og har personlig lov til at fusionere samtidskunst med elementer af historiemaleri. Jeg er hverken impressionist eller kunsthistoriker med modtaget visdom. Mine malerier er mere nærbilleder. De er malet i vores tidsalder på en nutidig måde ved hjælp af de nyeste materialer. Værkerne viser ikke så meget kød og draperi som den gamle genre, og det fokuserer mere på en karakter ad gangen. For mig er det i hvert fald vigtigere at formidle den psykologiske sammensætning af karakteren, end hvad han (han) gør i forhold til andre i en storslået komposition.