et uformelt interview om kunst og så videre

Denne video er en slags introduktion til min kunst. Det er et uformelt interview med Kirsten Marie Hedeland, hvor vi dækker praktiske småting som ideer og arbejdsgange. Vi kommer ind på påstået perfektionisme eller besættelse med detaljer samt min forkærlighed for morgener. I øvrigt, og som du tydeligt kan se, er jeg ikke er vant til at give interviews. Ikke desto mindre føler jeg, at denne video på en eller anden måde fanger, hvad mit arbejde går går ud på.

Personligt har jeg svært ved at affinde mig med at mange mennesker betragter kunstnere som en del af kunsten. Jeg siger ikke, at de tager fejl, men kunsten skal kunne stå alene uden at en kunster plaprer om den. Så det kræver lidt tilvænning. Men når nu nogen er interesseret i de tanker som gik ind i et værk yder du en service som nogen kunne gå hen at blive glad for.

Her bliver du bedt om, at forklare din kunst, vel vidende, at du alligevel ikke kan kontrollere, hvordan andre opfatter den. Så folk virker virkelig interesserede i at vide, hvad du havde i tankerne og det kan være smigrende og rart, og så ender de stadig med at drage deres egne konklusioner. Så jeg tror at der en smule kognitive dissonans involveret.

Heldigvis er der et koncept bag hvert maleri førend det bliver malet. Det gør det en smule lettere for mig at kommentere på kunsten, end hvis f.eks. ‘man bare havde gjort det fordi ubevisdtheden førte penslen og endte med et motiv’. Sidstnævnte må være sandt for masser af abstrakt kunst, og det er i sig selv fint forsvarligt.

Et andet eksempel er den magiske realist Bo Bartlett. Han arbejder først på mange skitser, og skitserne fortæller ham pludselig, hvorfor han skal gøre dem til malerier. Han indser, hvilken episode i hans liv maleriet omhandler. Igen det er en anden må at arbejde på, altså det med at lade kreativiten fortælle dig hvor du egentlig gerne vil hen med din fortælling.

Sidst men ikke mindst, tak til galleriet.

Væsentlige forbehold

Meddelelse om ophavsret: Denne video er offentligt tilgængelig. Den blev produceret af Albin Media, forbeholdt enkelte rettigheder. Sponsorering: Videoen blev bestilt af Galleri Habsø A/S. Den blev gjort offentligt tilgængeligt via YouTube-kanaler med den hensigt at blive delt uden begrænsninger på sociale medieplatforme Instagram og Facebook eller som indlejret på websider.

Kunst som medvirker i videoen

Se alle malerier