maleprocessen af 0F i sammendrag

Rane Willerslev stod model til dette store portræt i fuld figur .

Du ved det sikkert. Men hvis du er portrætkunstner, er der en slags kylling-og-æg-situation. Du modtager ikke portrætkommissioner fra nogen medmindre nogen kan genkende personen og se en stor lighed med vedkommende. Du kunne du male tante Oda, men problemet er, at ingen andre end din familie kender den vidunderlige kvinde.

Derfor henvendte jeg mig til et par personer som var meget genkendelige for at male dem og for at kunne have nogle portrætter at vise frem. Mit eget udvælgelseskriterium var A) en person, jeg personligt beundrede B) et karakteristisk ansigt, og C) kendt offentligt. For de uindviede er Rane Willerslev direktør for Nationalmuseet .

Portrættet er ret stort. Ideen var at fange Ranes flamboyante personlighed, energi og lune. Så i denne sammensætning fik jeg ham til at nærme os gående op ad Stormgade ved museet. Perspektivet er manipuleret lidt for at få det hele til at virke.

Her er den tidlige skitse fra det øjeblik kompositionen kom på plads. Ligesom så mange andre skitser ligner denne en bunden af en hunds madskål, men den fungerede godt som forberedelse, og nu er den sjov at se tilbage på.

preliminary sketch