nord serien

Nord serien af malerier har en utrolig simpel historie, idet jeg virkelig gerne ville fange den karakteristiske stemning i de nordiske lande. Når man, som jeg, har tilbragt tid uden for Norden, har nordboerne en eller anden underspillet karakteristika omkring dem, og jeg følte at jeg behøvede at male det. Den europæiske region Norden har en meget speciel atmosfære. Der er glæde og melankoli, lange timer med sollys om sommeren, og fuldstændig mørke meget af tiden om vinteren.

Det figurative arbejde i serien portrætterer hverdagens nabo. Vi ser kvinder, der ikke er så stærkt sminket, de kommer heller ikke direkte ud af frisørerne, og de er iført afslappet hverdagstøj.

Som dansker er jeg den første til at indrømme, at det nordiske billede er fyldt med bizarre paradokser. Vi er alle designere, og enten er alt forenklet, ergonomisk og demokratisk udformet — eller også er det helt utæmmet. Der synes ikke at være noget der imellem hos os.

Nordamerikanerne betragter os som en kommunistisk utopi, selvom vi har nogle af de mest konkurrencedygtige frie økonomier og politiske partier på tværs af hele det politiske spektrum. Når det argument har spillet fallit, så er vores følelse af solidaritet og lighed ilde set som en “kirkegård for ambitioner”.

De nordiske lande skiftes, som bekendt, med at være de lykkeligste mennesker på Jorden. Det er ifølge tvivlsom forskning, hverken udført eller finansieret af os. Men ikke desto mindre, stadig målt ud fra på tvivlsomme kriterier. Misforstå mig ikke. Livet her er godt, alt taget i betragtning. Men vi er også nationer med højt forbrug af lykkepiller.

Som noget temmelig morsomt, er vi blevet eksportører Nordic Noir, altså krimi på tværs af litteratur, tv og biograf. På skærmen løber vi rundt og myrder hinanden på blågrå farvegraderede steder eller i buldermørke. Det er morsomt, fordi vi også løbende bliver registreret som de mindst voldelige nationer. Den blågrå farvegradering i filemens post produktion er overraskende nøjagtig.

Det diffuse overskyede lys er faktisk sådan det er meget af tiden. Jeg betragter det i hvert fald som en meget præcis markør for, hvor vi er geografisk. Historisk set er det blevet fanget rigtig godt i malerier af malere som Vilhelm Hammershøi, Anders Zorn, Carl Larsson og Peter Severin Krøyer. Nu er det måske på tide at tilføje det til samtidskunst også, da det er lige så meget en del af vores tidsalder.

Du kan se malerier fra serien Nord her.